Biyoloji Tıp

Basur Ne Demek?

Basur Ne demek?

Her ne kadar rahatsız edici ve ciddi manada psikolojik bozukluklara neden olabilecek bir rahatsızlık olsa da, doktora başvurmakta gecikip, utanma sonucunda kötü sonuçlara ve eşsiz ağrılara neden olan basur hastalığı, makat bölgesinde yer şişkinlik, kanama, yanma ve kabızlık gibi rahatsızlıkların sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya üzerindeki her 2 kişiden birisinde bu rahatsızlığa rastlamak mümkündür. Özellikle dikkat edilmesi gerekir ki; bağırsaklarda yer alan lifli besinlerden uzaklaşıp, baharatlı yiyeceklere yoğunlaştığınız zaman, basur olma ihtimaliniz doğru orantılı olarak artacaktır. Şikayetlerin söylenmemesi, dile getirilmemesi ve utanarak saklanma durumu, sıradan ve kolay bir tedavisi olan basur hastalığının sonucu olarak bağırsak kanserine kadar gidecek bir rahatsızlıkla yüz yüze gelebileceğiniz gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

Bu iki hastalık arasında oldukça küçük bir çizgi olmasıyla birlikte, basit diye dile getirmediğiniz basur yerine, bağırsak kanseri olmuş olmanız da gerçekleşmiş sayılacaktır. Erken tanı yoluyla üstesinden gelinecek olan basur ve bağırsak kanseri, saklama ve erteleme yüzünden, önü alınamayan büyük problemler şeklinde de gelişebilir. Bu nedenle, uzman doktorunuza başvurmanız, en küçük rahatsızlığınızda bile hayati önem teşkil etmektedir.

Basur hastalığının en büyük belirtisi kabızlık, makatta oluşan sızı ve kanamadır. Bu gibi şikayetleriniz sıklıkla ve elle dokununca hissedilecek derecede gerçekleşmişse, basur olmuşsunuz anlamına gelir. Bilimsel adıyla hemoroid olarak bilinen bu hastalık, kolay biçimde sonlandırılacağı gibi, tedaviyi aksatmanız ciddi sorunlarla yüzleştirecektir.

Basur hastalığının 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; birincil basurlar, ikincil basurlar, iç basurlar ve dış basurlardır.

Birincil basurlar; oldukça sık görülmekle birlikte, makat bölgesinde yer alan toplardamar ağının gerçek adıdır. Anüs bölgesinde sıklıkla rastlanır. Ortalama olarak ele alınırsa, 25 ila 30 yaşlar arasında sıklıkla görülür.

İkincil basurlar; Kapıtoplar damarı üzerinde bulunan kan akışının engellenmesi sonucunda karşılaşılan rahatsızlıktır. Bazı hastalıklar sonucunda da, ikincil basur olmak mümkündür. Buna örnek verecek olursak; siroz hastalığı sonucunda ikincil basur hastalığına rastlanmaktadır.

Dış basur; Anüs bölgesinde yer alan bölgenin kapanması sonucunda, kasın altında yer alan toplardamarın genişlemesi sonucunda karşılaşılan basur çeşididir.

İç basur ise; Anüs bölgesinde yer alan bölgenin kapanmasında rol oynayan kasın altında yer alan toplardamarın kapanması sonucunda görülür. İç ve dış basur aynı anda gerçekleştiği gibi, yalnızca birisi varsa ki; bu genellikle dış basur olarak gerçekleşmektedir.

Basur Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Makat bölgesinden gelen kanamalar, basurun en büyük belirtileri arasında yer alır. Genel olarak ilk belirti bu yönde olacağı gibi, uzmana hemen başvurulması gerekecektir. Makat bölgesinde rastlanan iltihaplanma da, aynı şekilde belirtilerinden bir diğeridir. İltihaplanmış basur memelerinin genişleyip şişmesi sonucunda hasta rahatsız olur. Dışkılama işleminde, kişide şiddetli ağrılar meydana geliyorsa, bu da bir belirtidir. Düşük miktarda kanama olsa dahi, her dışkılama sonrasında meydana gelmesiyle birlikte, bir süre sonra hastada kansızlığa neden olacaktır.

Basur tedavileri için, uzman hekime başvurmanız gerekir. Bazı yöntemler ve ilaçlarla tedavi mümkün olduğu gibi, cerrahi müdahale de söz konusu olacağından, kesin bilgiyi uzmanınızdan almalısınız.

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek