Kefir Ne Demek | Ne Demek?
1 İçecekler

Kefir Ne Demek

Kefir Ne Demek

Kuzey Kafkasya kökenine sahip bir süt ürünü olan Kefir, probiyotik bir üründür. Yüz binlerce yıllık bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, Kafkasya da yaşayanların ise, uzun yaşamalarının sırrı ve gençlik iksirleri olarak adlandırılan Kefir’in yapımı, yıllarca sır olarak tutulmuş ve saklı kalmıştır.

Yoğurt gibi sütün mayalanması sonucuyla elde edilmesiyle birlikte, tadı sodalı ayrana benzemektedir. Kıvamı ise, bozayı andırmaktadır. Mayalarken meydana çıkan karbonmonoksit sayesinde ise, köpürebilen bir üründür. Sütten üretilen diğer fermente ürünlere kıyasla, daha rahatlatıcı ve ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Kafkasya’nın dağlık bölgelerinde ilk zamanlarda keçi sütünden yapılmasıyla ve ferahlatma amacıyla kullanılan içecek, bu coğrafyadan daha sonraları dünyaya yayılmış ve herkes tarafından bilinmeye başlamıştır. Daha sonraları yalnızca keçi sütü değil, inek ve koyun sütüyle de yapılır, oldukça lezzetli ve faydalıdır. İlk olarak Rusya’da yapılan bir araştırmayla birlikte, sütte 1 adet bulunan probiyotik bakterinin, kefirde 25 ila 30 adete kadar çıktığı meydana çıkartılınca, başta Amerika ve Japonya olmak üzere, tüm dünyada artık vazgeçilmez ve sıklıkla tüketilen bir ürün haline gelmiştir.

Kefir Taneleri Nasıl Elde Edilir?

Kafkaslar zamanında, hayvan postlarından elde ettikleri tulumların içerisine mayalanması için koyarak, Kefiri tohumları elde ediyorlardı. Bu işlemle de, fermente olarak tohumları elde edilirdi. Bu işlemin sonucunda, fermente olmuş sütün bir kısmı alınarak, yerine taze süt eklenip, sürekli olarak ve doğal bir şekilde fermantasyon yapmaları sağlanıyordu. Bu fermantasyon sonucuyla da, tulumun içerisine sürekli giriş çıkışlar sağlandığı için, derinin üzerine karnabahara benzer şekilde çıkıntılar meydana geliyor. Bu tanecikleri ise, genelde süngerimsi yapıya sahiptiler ve bu maddeler alınarak bölünüp, kurutuluyordu. Aslına baktığımız zaman kefir mayası olan bu taneler, diğer isimleriyle de; kefir tanesi veya tohumu olarak da bilinmektedir. Diğer süt ürünlerinde rastlamadığımız bu tanecikli yapı, Diğer süt ürünlerinden ayrılması için büyük bir sebeptir. Bu tohumların en önemli özelliği ise, sütü fermente etmesine rağmen, tekrardan süzülüp kullanılması olarak gösterilebilir.

Evde Kefir Yapımı

Evde yapmak oldukça kolay bir iştir. Yoğurt yapmayı bilen herkes, bu içeceği de yapmayı da biliyor diyebiliriz. Çünkü sütün içerisine yoğurt koyarak yoğurt yapacağınız gibi, kefir tanesi koyarak a kefir yapabilirsiniz. Ancak sağlam ve lezzetli, kaliteli ve güvenli taneleri bulmanız gerekecektir. Eğer fırsatınız varsa, özellikle Ziraat Fakültelerinden tanelerini temin etmenizde fayda var. Hazır alacağınız kefir tanelerine göre daha kaliteli ve besleyici olacak bu taneler sayesinde, en iyi yapımı sağlayabilirsiniz. Farklı alanlardan alacağınız tohumlar, sizlere tam anlamıyla kefir keyfi sunmayacağı gibi, nefret etmenizi de sağlayabileceğinden, en garanti yöntemi değerlendirmenizi şiddetle öneriyoruz.

Yorum Bırakın