Muamma netlik kazanmamış, bilinmeyen, askıda olan anlamında kullanılır. Bu işin sonucu muamma şeklinde bir örnek vererek daha net bir anlatıma kavuşabiliriz.

Divan şiirinde, bilmece anlamı taşır. Esma ül Hüsna yani Allahın doksan dokuz güzel ismi olmakla birlikle insan ismi olan bilmecelerdir. Muammanın düzenlenmesinde ebced hesabı kullanılmaktadır. Arap ve İran edebiyatından Türk edebiyatına geçmekte olan muamma burada sorulan isimdir.

Muamma söyleyenlere muamma-guy denir. Muammayı çözene ise muamma- küşa  adı verilir. Çözülmesi gereken muamma genellikle ikinci kısımda bulunur. Ahmedi muamma yazan Türk edebiyatında ilk kişidir. Muammalarla lügazlar farklılık gösterirler. Muammalar Allahın isimlerinden birisi ya da insan ismi için düzenlenirler fakat lügazlar her şey hakkında düzenlenebilir.

Örnekler çoğaltılabilir ve henüz sonucu tam olarak bilinmeyen eylemler için kullanılır. Türkçemiz geniş bir yelpazeye sahip ancak bu kelimenin birçok sözlükte Türkçe kökenli olmadığı söyleniyor, TDK da bu şekilde onay veriyor.

Net olmayan, belirlenemeyen ve farklı sonuçlara gebe olan anlamları ile de çok sık kullanılır. Ne cevap vereceği muamma örneği ile de bilinmeyeni anlatmaya çalışalım ve sizler de cümle için de kesinlik kazanmayan ve belirgin olmayan eylemler için muamma kelimesini kullanabilir ve daha absürt bir cümle kurabilirsiniz diye düşünüyorum.

5
Sending
User Review
5 (1 vote)

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek