Edebiyat Genel

Okuma Ne Demek?

Okuma göz ve zihnin birlikte çalışarak algıladığı, konuşmayı destekleyen uzuvlar ile sese döküldüğü duruma okuma denilmektedir. Ancak okuma eylemi yalnızca sözlü olarak değil içsel olarak da gerçekleştirilebilmektedir.

[alert style=”info”]Bu okuma şekli de sessiz okuma olarak adlandırılır. Okuma işlemi gözün gördüğü metinleri zihnin anlamlandırması ile gerçekleşmektedir. Oldukça basit bir eylem olarak görülse de aslında zihin, görme ve konuşma organları arasında sistemli bir koordinasyonun sağlanması ile oluşan aktif bir eylemdir. Bu eylem, anlama ve düşünme yeteneğini geliştirdiği gibi konuşma ve yazma becerilerini de üst noktalara taşıyabilmektedir.[/alert]

İlkokul çağında aşılanmaya başlanan okuma eylemi hayat boyunca kişiye oldukça büyük faydalar sağlamakta olup, bakış açısını genişleterek olaylara karşı zihnin pratik yapmasına da yardımcı olmaktadır. Oldukça eğlenceli ve öğretici bir eylemdir.

Dünya üzerinde gerçekleşen gelişen her olayın takibi, çevreyi gözlemlemenin yanı sıra okumaktan geçmektedir. Okuma işi, yaşamı daha iyi kavramaya, tanımlamaya, buna göre fikir oluşturup ideal belirlemeye aynı zamanda sahip olunan kişiliği geliştirmeye büyük katkı sağlamaktadır. Gazete, dergi, kitap… Okuma işlemi ile alınan bilgiler evren hakkında fikir sahibi olmamızı sağlamaktadır.

[alert style=”success”]Genellikle boş zamanları değerlendirmek için uygulanan okuma eylemi aslında hak ettiği değeri görememekte özellikle günümüz toplumunda okuma alışkanlığı yitirilip gitmektedir. Bu da bilgisiz, bilinçsiz ve çevresinde gelişen yaşanan her şeyden habersiz bir toplumun oluşmasına sebep olmaktadır. Duyarlı ve bilinçli bir toplum yetiştirmek için öncelikle okuma alışkanlığı aşılanmalıdır. Bu alışkanlık da ancak aile ve öğretmenler ile geliştirebilir.[/alert]

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek