Arapça Kelimeler Genel

Zeka Ne Demek?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu kelimenin Türkçedeki karşılığı anlak sözcüğüdür. Zeka, öğrenme eylemi ve bu eylem doğrultusunda sahip olunan yetenekler doğrultusunda öğrenilenlerden faydalanma durumudur. Arapçadaki karşılığı parıltı olarak bilinen bu kelime, soyut düşünme yeteneğini belirtmektedir. Zeka doğuştan gelen bir yetenek olup, gelişimi kalıtımsal unsurlar içerir. Anne karnında gelişen bebek, ailenin genetik özelliklerini taşımasının yanı sıra, döl yatağında iken annenin beslenmesi yaşam tarzı ve hatta dinlediği müzik dahi bebeğin zeka gelişimine büyük ölçüde etki eder.

Doğuştan gelen bir yetenek olan zekayı geliştirmek ve etkili bir şekilde kullanabilmek yaşanılan çevrenin bilgi birikimini bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren gelişim sürecinde ona aşılaması ile gerçekleşebilmektedir. Bireylerin zeka yaşları ve zeka katsayılarının bazı kıstaslara göre hesaplanabilmesi mümkündür. Bil işsel zekanın geliştirilemediği durumlarda bireylerde unutkanlık ve bir süreliğine herhangi bir olaya odaklanamama ya da olay ve durum hakkında fikir üretememe durumu oluşabilmektedir.

Bunun için yaratıcı zekayı geliştirmek gerekmektedir. Yaratıcı zekanın gelişimi de eğitimden geçmektedir. Bu konuda klasik müziğin etkisi de oldukça önemlidir. Bilim adamlarının yaptığı bir takım araştırmalar doğrultusunda zekayı bir takım yöntemler ile %40 oranında arttırmanın da mümkün olduğu söylenmektedir. Örneğin, dişleri her zaman kullandığınız elinizin aksine diğer elinizle fırçalamanız, gözleriniz kapalı iken duş almanız, bulmaca çözmek, hafıza oyunları oynamak, spor yapmak zekayı geliştirmek için oldukça etkili olan yöntemler arasında yer almaktadır.

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek