Glüten Ne demek

Glüten, özellikle buğday ve türevinden elden edilen protein grubu olarak günümüzde varlığını sürdürmektedir. Başta buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi tahıllarda oldukça fazla bulunmasıyla birlikte, tahılların önemi de, glüten sayesinde daha fazla artmaktadır. Hamura baktığımız zaman karşımıza çıkan güçlü yapısını vermiş olan bu protein, buğdaydan elde edilen glütendir. Glüten proteinleri, ekmek ve diğer hamurların yapımında dikkatimizi çekecek olan ağsı yapıyla da birebir ilgilidir. Ancak ekmekte bulunan bu proteini sindiremeyen bazı bünyeler vardır. Bu bir hastalık olup, hastalığın adı ise, çölyak olarak bilinmektedir.

Bir serinin farklı sınıfları olarak adlandırabileceğimiz glüten, 2 sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıfları, prolaminler ve glutelinler olarak adlandırabiliriz. İlk olarak Prolaminlerin sindirimdeki zorluğa birebir etki ettiğini söyleyerek, aslında çölyak hastalığıyla da direkt olarak etkili olduğunu belirtmeliyiz. Gliadin antikorları ise, bu hastalıkta yer alan bağışlık kompleksine etki etmektedir.

Çölyak hastalığına sahip olan kişilerin Glüten tüketmeleri halinde, vücut bunu sindiremediği gibi, ince bağırsakta yer alacak zarında zedelenmesine neden olacağı gibi, karın ağrısı gibi şikayetlere sahip olmakta mümkündür. Belirlenmemiş bir şekilde ince bağırsakta yer almış olan villi adı verilen çıkıntıların, glütenle teması sonucunda kaybolduğu ortaya çıkmıştır. Villi’nin görevi, yediğimiz veya içtiğimiz tüm besinlerin yararlı olan kısımlarının emilimini sağlamak olup, eğer bunlar olmazsa ne kadar yerseniz yiyin, doymaz ve fayda göremezsiniz. Bu nedenle, çölyak hastaları ekmek yemekten uzak durmalıdır.

Ekmek tüketen bu hastaların vücudu kendini tükettiği gibi, kalitesiz ve sağlıksız bir yaşamında belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.

Glüten Jelatin Alternatifidir.

Glüten, insan vücuduna sağlıklı olmasının yanı sıra, jelatine alternatif olarak da kullanılmaktadır. Buğdayın veya diğer tahılların tohumlarından unları nişastaya ayırmak için uygulanan işlem sırasında, ayrışmanın ardından geriye kalan kısımdaki ürünle birlikte, dayanıklılık sunup, aynı zamanda yapışma işlemi de gören maddeye ulaşılmaktadır. Tutkala benzeyen ve aynı işlevi görecek olan bu madde, marangoz veya diğer yapıştırma gerektiren iş yerlerinde de kullanılmaktadır. Jelatinin ve yapıştırıcı alternatifi olarak da ciddi manada hizmet veren Glüten, olabildiğince kaliteli ve çok işlevlidir.

Özellikle bitkilerden elde edilmesi vesilesiyle, ciddi bir sağlık yararı sunan glüten, birçok hastalığa da iyi gelmektedir. Aynı zamanda jelatin kullanmamak için geçerli bir sebep olmasının yanı sıra, uygun fiyatlı ve çok bulunan bir ürün olmasıyla da raflardaki ilk sırayı almasıyla tanınmaktadır. Tat ve koku anlamında da, benzeri ürünlerden daha sağlıklı ve sağlam olan bu ürün, bitki proteinleri arasındaki en önemli proteinler olarak gösterilmektedir. İnsanların jelatin tüketiminde hayvanlardan bitkiye geçmesi gereken günümüzde, ihtiyaç duyulacak kadarını almak için mükemmel bir seçim olmasının yanı sıra, buğday gibi her zaman erişilebilir ve her türlü mevsimde ve iklimde yetişecek bir bitkiden elde edilmesi de önemlidir.

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek