1 Türkçe Kelimeler

Klişe Ne Demek?

Klişe Ne Demek?

Çoğu kişi tarafından bilinen, gündelik hayatta kullanılan fakat gerçek anlamı bilinmeyen Klişe; fotoğraf ve resimlerin, kağıt üzerine baskı yaptırılabilmesi için gerekli olan çinko levha olarak bilinmektedir. Bahsettiğimiz klişenin iki çeşidi vardır. Bunlardan birincisi tire, ikincisi ise, oto tipidir.

İlk klişe, elle yapılmış olan resimlerin ve yazıların üzerinde kullanılan klişe olmakla birlikte, ikincisi de; fotoğrafların üzerinde kullanılan ve fotoğraflarla bahsi geçen klişedir. Tire klişe dediğimiz klişenin yapımında, resim ışığına duyarlı sayılan bir sıvıyla kaplı olan cam ya da film üzerine çekilen fotoğraf makinesini andıracak şekildeki bir aygıt kullanılarak, istediğiniz objeyi dilediğiniz kadar negatif çekebilirsiniz. Resimler banyo edileceği zamanlarda, bahsi geçen cam negatifliği verecektir. Siyahlıklar saydam olarak karşımıza çıkacağı gibi, ihtiyacımız olana da ulaşmış olacağız.

Oto klişe ne demek

Fotoğraf ve resim yapımında üzerine incecik bir elek kıvamında gelerek, paralel çizgilerle birlikte arka tarafta duran camdan çekilir. Eleğe benzer nesneye ise, Tram denilmektedir. Tramların asıl görevi, çekilen resmin beyaz ve siyahlıklarını tam olarak noktalara bölmektir. Bu işlemler sonucunda da, fotoğrafın alacağı siyah ve beyaz aralığında kalan tonlara kavuşmamız oluşur. Oto klişe hazırlığının son aşamasında ise, yine tire klişeden sonra uygulanan işlemler uygulanmaktadır.

Renkli resimleri basabilmek için gerekli olan ve yapılması gereken işlem ise, şu şekilde gerçekleşmektedir. Karşımıza renkli olarak, yani mavi, kırmızı veya sarı gibi siyah veya beyaz olmayan renklerden meydana gelecek fotoğraftaki renkler, birkaç rengin karışımıyla birlikte meydana gelmektedir. Bunu sağlamak içinde, kullanılacak klişelerin 3 ayrı renk ve 3 ayrı filtre kullanımını gerektirecektir. Basımdan sonra mavi olmasını istediğiniz klişe için portakal rengi, sarı renk olarak görmek istediğimize mor, kırmızı görmek istediğimize ise, yeşil filtre kullanılması gerekmektedir. Bu klişeler, istenilen renklere göre basım yapıldığı takdirde, renkli resimler meydana çıkacaktır.

Şuan kullanılan klişeler geliştirilmeden önce, tahta bir parçanın üzerine baskı yapılacak resim sert bir cisim ile oyulmak suretiyle yapılırdı.

Metal klişelerden ilki, Jojeph Nicephore Niepce’nin elinden çıkıp, kurşundan yapılmış bir levhanın üzerine, bakırdan yapılmış farklı bir kabartma levhanın yapılması suretiyle elde edilmişti. 1850 yılında ise, Firmin Gillot tarafından, çinko levha üzerine, elle resimlerin klişeleri çizilere çıkartıldı.

Halk arasında kullanılan anlamı da, aslında aynı anlama gelmekle birlikte, fotoğraf alanının dışında kullanılmaktadır. Örneğin bir olayda insanlardan beklenen ve %90 ının vereceği cevabı veren bir kişi de aynısını söylerse, çok klişe bir cevap oldu şeklinde tepkiler alabilir. Veya gündelik yaşantımızda monotonluğa da, klişe yaşantı denildiği gibi, basmakalıp anlamına gelen klişeyi, aslında hayatımızın her anına sığdırmış ve kullanmaktayız.

Bilgili bir insanın bu gibi araştırmalar sonucunda, aklına geldiği ve bu kelimeyi kullandığı zaman ne anlama geldiğini ve nasıl kullanması gerektiğini çok iyi bilmesi gerektiği gibi, kulaktan dolma tabirlerin kullanılmasına da çokça rastlamaktayız.

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek