Ne Demek?

YGS Ne Demek?

YGS Ne Demek?

YGS: Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı. Aslında bu sınav bir nevi baraj sınavdır ve sınavın barajını (180) geçen öğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmeye hak kazanır. Sınav için bir yaş sınırlaması getirilmediği gibi sadece lise mezunu olmak yeterlidir. YGSye giriş ücreti ÖSYM’nin belirlediği şekilde, 40 liradır ve başvuru için Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk bankası, Akbank, Kuveyttürk bankalarından yatırılan para dekontu ile birlikte başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir. Başvuru için gerekli belgeler aday başvuru formu, nüfus cüzdanı, mezun kişiler için diploma şeklinde belirlenmiştir.

Bu sınav üniversiteye girişin %40lık dilimini oluşturur, %60 ise LYSdir. YGSnin 6 farklı puan türü bulunur, YGS1-YGS2 sayısal türde, YGS3-YGS4 sözel türde ve YGS5-YGS6 eşit ağırlık puan türünde değerlendirmelerden oluşur. Lise birinci sınıfa kadar olan ve lise bir dahil tüm öğrenilen bilgilerin sorulduğu bir sınavdır. Yani LYS ye göre daha basit ve temel bilgileri içerdiği bir sınavdır.

YGS ye giren ve barajı aşan bir kişi 4 yıllık (lisans) ve 2 yıllık (önlisans) eğitimlere tercih yapabilir. YGS’den tercih edilecek bölümler şöyledir:

1 PUANLI LİSANS PROGRAMLARI

3 PUANLI LİSANS PROGRAMLARI

4 PUANLI LİSANS PROGRAMLARI

6 PUANLI LİSANS PROGRAMLARI

Exit mobile version