Hemoroid Ne Demek

Hemoroid diyip geçmeyin. Oldukça basit sandığınız bu hastalık, kanserin belirtisi olarak karşınıza çıkabilir. Hemoroid; anal kanal üstünde bulunan genişlemiş damarların yumaklarına verilen isimdir. Halk arasında bunun farklı isimleri vardır. Halk arasında basur veya mayasıl olarak da adlandırıldığı gibi, hemoroid fazla kullanılmamaktadır. Bu hemoidler, iç ve dış olmak üzere 2 ye ayrılmaktadır. Belli bir zaman sonra alttaki sebeplerden dolayı anal kanalda yer alan ve genişlemiş olan toplardamar yumakları makatın dışına doğru ilerlemektedir.

Neden Olur?

Hemoroid rahatsızlığının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunların birkaçından bahsedelim. İlk olarak bağırsak alışkanlığında oluşacak ani değişiklikler bu durumu tetikleyecektir. Yani ishal veya kabızlık sonucunda hemoroid hastalığına yakalanabilirsiniz. Gebelik ve doğum ardından da, bu hastalığa yakalanmanız mümkündür. Sedanter yaşama sahip olan kişilerde ciddi manada risk altındadır. Oturarak yaptığınız spor etkinliklerinden olan, ata binmek, bisiklete binmek veya motosiklet sürmekte, hemoroid’in sebepleri arasında gösterilmektedir. Aynı şekilde sürekli oturarak çalışanlar ki bunlar; pilotlar, masa başında çalışanlar da risk grubundadır. Alkol alışkanlığı da bu hastalıkla bağlantılıdır. Özellikle sirozla bağlantılı olarak rahatsızlıklar görülmektedir. Son olarak kalın bağırsak kanseri sonucunda da, hemoroid riskiniz artmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid belirtileri, halk arasında da sıklıkla rastladığımız gibi, rektal kanamadan başlamaktadır. Yani makat bölgesinde, her dışkı girişiminden sonra kanama tespit edilmesi, en önemli belirtileri arasındadır. Dışkı sırasında ağrı yaşamak ve bu ağrının zaman zaman tekrar etmesi de, belirtileri arasındadır. Elinizi sürdüğünüz zaman, makat bölgesinde şişlik hissetmeniz ise, bir diğer nedenidir. İltihap sonucunda makatta ıslaklık hissi ve akıntıyla karşılaşmanız da bu durumların belirtisi olmaktadır. Sürekli olarak gelen kaşıntı ve durmadan tekrarlayan bu kaşıntı hali de, basur yani hemoroid belirtileri arasında gösterilmektedir.

Hemoroid tanısı için, ilk olarak hekime başvurmanız gerekir. Belirtilen şikayetlerle ilgili olarak gittiğiniz zaman, uzman hekim sizi oldukça dikkatli bir şekilde dinledikten sonra, anal muayeneye geçecektir. Anal muayeneden sonra, genç hastalarda ciddi sonuçlar alınmaktadır. Rektal kanama sonucuyla gelen hastalara ise, ilk olarak rekoskopi önerilmektedir. 40 yaşının üzerinde olan ve anal teşrih koyulduktan sonraki aşamada hastalara, kolonoskopit tetkikler önerilmektedir. Her zaman tahmin edildiği gibi altta yapan bir kalın bağırsak tümörü olmayabilir.

Hemoroid, toplamda 4 dereceden oluşmaktadır. 1. Derece, en önemli şikayet kanamadır ve birincil kısımdadır. 2. Derece, kanamayla birlikte, kaşınma şikayetleri de baş gösterir. Ikınma ile anal muayene sırasında saptanabilir. 3. Derece hemoroid, kanama ve kaşıntıya ek olarak, makatta ıslaklık şikayetleri de bulunur. 4. Ve son derece ise, tüm bu belirtilerin yanı sıra, ağrıda tespit edilecektir.

Hemoroid Tedavisine baktığımı zaman, ilk olarak bağırsak fonksiyonlarının düzeltilmesi şeklinde işe başlanır. Diyete gelirsek, günlük olarak 2 litre civarında su içilmesiyle birlikte, lifli gıdalarında daha fazla tüketilmesi de tavsiye edilir. Bunun yanı sıra, krem ve pomatlar verilerek, elle masaj şeklinde sürülmesi sonucunda giderilmeye çalışılır. Bunlarla giderilmeyen rahatsızlık sonucunda, cerrahi müdahale ile de bu rahatsızlıktan kurtulma şansınız olacaktır.

Yorum Bırakın

Copyright © 2016. Created by Ne Demek